The Swan – A Biography

  • Stephen Moss
  • Square Peg 2021
  • Inbunden, 206 sidor
  • Adlibris 135 kronor

Med den här bokens The Swan menas knölsvanen. För många människor är det nog också så att en svan är en svan är en knölsvan. Det har även funnits en uppfattning att det finns tama svanar, och de är ju knölsvanar eftersom det är så lätt att komma dem nära. Sen finns det vilda svanar långt bort i svårtillgänglig natur.

 

Författaren och BBC TV-producenten Stephen Moss har nu skrivit sin fjärde bok om fågelarter i vår närhet. Kanske tror vi att känner dem tillräckligt, och vi har kanske svårt att finna dem spännande jämfört med många andra som vi inte stöter på så ofta, men nu är vi fel ute. Efter rödhaken (The Robin), gärdsmygen (The Wren) och ladusvalan (The Swallow) tar han sig nu an knölsvanen. Formatet är liksom tidigare relativt blygsamma 205 x 140 mm, men boken är fint inbunden och vältryckt i Italien. Den är förnämligt illustrerad med 46 sköna gamla målningar och akvareller, helt i färg, men har inget modernt fotomaterial.

 

Vi får följa knölsvanars öden och äventyr under årets gång. Därifrån görs många utvikningar om vad som inträffar i svanars liv, från livsbefrämjande till sorgligt. Den som främst är mer ingående intresserad av svanars biologi tycker kanske att det blir för mycket om relationer till människan och den stora roll som svanar haft och har i kulturella och symboliska sammanhang. Men det är underhållande, välskriven och berikande läsning. Moss är mycket påläst. Av naturliga skäl handlar det ju främst om brittiska uppgifter, men också ett och annat från andra områden finns förtjänstfullt med, inklusive de nordiska länderna.

 

Även när det gäller knölsvanen visar det sig att mycket i deras tillvaro inte är så känt som vi kanske tror. Men ingen annan stor fågel kommer vi nära så ofta. Den är synlig på långt håll och betraktas ofta som den finaste fågeln i en damm eller sjö.

 

Författaren väjer inte för otrevligheter, som att ondsinta människor kan begå nidingsdåd genom att peppra en svan med skott från en soft airgun eller låta en simmande hund hetsa en skräckslagen svan. Men svanen har i alla fall långt fler vänner än fiender bland människorna.

 

Trevligt nog tar boken också upp sångsvan och mindre sångsvan, den senare också med det enligt min mening mer tilltalande namnet tundrasvan, samt Australiens kända svarta svan. (Det finns sex arter i världen). Det är bara att hoppas att Stephen Moss skriver fler biographies i den här stilen. Köp, läs och njut!

 

 

 

Recensionen gjord för SkOFs tidskrift Anser av Arne Ohlsson