22 januari, 2023

Novemberrapport från Nabben

Mattias Ullman arbetar för Falsterbo Fågelstation med att räkna sträckande fåglar på Nabben, Falsterbo under höstsäsongen 2022. Räkningarna finansieras av Naturvårdsverket som en del av deras miljöövervakning, och detta är den 50:e hösten i rad som sträcket övervakas. Förra året räknades 3,6 miljoner utsträckande fåglar, och lite mer än hälften av dem var bofinkar. Här följer Mattias rapport från november 2022.

 

Medräknare de första 10 dagarna var Juho Könönen. Siffror från sträcket kan följas på dessa båda sajter:

  • Falsterbo Fågelstation (länk)
  • Artportalen (länk)

 

Större delen av november fortsatte vädermässigt i samma fotspår som andra halvan av oktober. Vindar från sydväst, ofta ganska friska och med milt väder. Detta gjorde att det inte blev någon urladdning av rovfåglar alls och att sträcket av småfågel vissa dagar också var ganska försiktigt. En sträckräknare vill ha väderomslag ofta. Samtidigt gav motvinden (för fåglarna) god koncentration till Falsterbo och totalsummor för de flesta senhöstarter blev mycket höga.

 

Reflektioner över några arter/artgrupper

  • Ormvråkar och glador vill inte sträcka ut över havet när det är disigt eller när de inte ser Danmark (24 km bort) och om det fortfarande är milt stannar de hellre i inlandet i Skåne.
  • Stare, steglits, grönfink, vitkindad gås, vinterhämpling och gråsiskor höll ställningarna och mindre sångsvan noterades på sträck nästan varje dag i november.
  • Blå kärrhök noterades med hela 87 ex utsträckande i november och det är svårt att hävda att blå kärrhök (långsiktigt minskande) inte var höstens art i Falsterbo. Höstens totalsumma hamnade på otroliga 626 ex.
  • Rovfåglar – när det gäller rovfåglar och höga antal i Falsterbo handlar det ofta om ett väldigt bra år för ungfågelsproduktion. I år var dock inte andelen ungfåglar extremt hög (71 %). Årets fina totalsiffra handlar snarare om hög koncentration av fåglar till Falsterbo, åtminstone delvis en effekt av friska vindar från sydväst under många veckor i sträck.
  • Mindre sångsvan: Ovanligt få i oktober- varför? I år kom de igång ganska sent, nästan lika sent som större sångsvan faktiskt. Kanske en effekt av att oktober var milt i tex Finland och Baltikum!  Över 330 sträckande mindre sång i november blev det dock och den positiva trenden för arten fortsätter.
  • Vitkindad gås – Strax över 50 000 sträckare totalt i november. Det är förstås en bra summa (speciellt på lång sikt) för november, men det hade ändå blivit klart högre om det kommit kalluftsinbrott under perioden.
  • Steglits – totalt 14 000 ex i november, varav säsongsbästa 3 790 ex den 2:e. De är härliga när de kommer, ofta i blandflockar med grönfink, hämpling och i bland även siskor, i strid ström längs västra reveln. Max 10 sekunder per flock har man på sig, sen ska nästa flock räknas. Småfåglarna är inte så löjliga som ormvråkarna. Ingen tvekan här inte. Motvind och hav; det skiter vi i. Det är ju egentligen bara bra, då slipper vi sparvhökarna.
  • Stare – totalt 56 000 utsträckande i november och bland annat med säsongsbästa 28 100 den 1:e. Trenden att en del kortflyttare (senhöstflyttare – som tex steglits och stare) flyttar senare och senare på året fortsätter. För vissa kortflyttare ligger mediandatum en vecka senare nu jämfört med för 30 år sedan.
  • Sidensvans – Efter noteringar om 4-siffriga antal sträckande sidensvansar flera olika datum i oktober i både Västerbotten och Sörmland, väntade vi på stora Flockar i Falsterbo. Men så blev det inte. Den enes bröd, den andres nöd. Det fanns uppenbarligen gott om mat till sidensvansarna i södra Sverige och därför blev det inte stora antal i Falsterbo. Det blev bara ca 300 sträckande i november. Hungriga skådare i Holland väntade, men de fick tji.
  • Ägretthäger – bland annat med 11 respektive 9 sträckande den 1:e och 2:e och totalt 32 ex i november. Detta bekräftar att ägretthägern numer är en av mycket få arter som sträcker under hela säsongen, från början av augusti till slutet av november.
  • Spetsbergsgås – 94 ex i november (= hela säsongens total) och det är också nytt årsbästa för denna art som allmänt ökar.
  • Duvhök – Det såg länge, oroväckande länge, ut som att duvhöken skulle utebli hela hösten. Duvhöken är en av de fyra arter rovfågel som minskat långsiktigt i Falsterbo och den negativa trenden har närmast ökat under de senaste tio åren. Men arten har ännu aldrig uteblivit en hel höst i Falsterbo. Höstens första passerade 14:e november och ytterligare tre sträckte ut den 18:e. Som vanligt bara ungfåglar!
  • Överraskningar under sträcket i november: Silvertärna 1, kornsparv 1, praktejder 1, brun kärrhök 2, brun glada 1.

 

Bästa roligaste/dagar:

1 /11 Frisk sydost, 8/8 moln och lätt dis

Ganska bra fart på sjöfågel, med bland annat 4 unga tretåiga måsar (bra siffra för Sydkusten), ägretthäger 11, ejder 1850 (bra för november), dvärgmås 119, stare 28 100, prutgås 227 (höstens fina sträck pågick länge i år), gråsiska 330 och steglits 1250.

 

13/11 En häftig dag på flera sätt! När jag lämnar hemorten är det dimma och jag är rädd att det ska gälla Falsterbo också. Det har varit aningen kyligt under natten och vinden är nästan obefintlig, då blir det ofta dimma på morgonen i Falsterbo (vid gränsen mellan land och hav). Men, det är bra sikt på Nabben och även Nils Kjellén ansluter! Vindstilla, bra hörbarhet och bra sikt i gryningen!

1800 starar passerar under morgonen i ett par stora, täta flockar, en ung brun kärrhök (sent!), 68 snösparvar (en bra siffra för senare år!), 45 trädlärkor, 1020 steglits, björktrast 5400 och hela tiden nya småflockar med fink, piplärkor, sävsparvar etc. Även 1 koltrast sträcker på mycket hög höjd ut med en gles grupp björktrast. Denna nattsträckare är inte årlig på sträck i våra protokoll. Och som sagt, extremt bra hörbarhet så vi tyckte att det var bra läge för dvärgsparv- men det räckte inte riktigt idag. Efter kl 10 ändrar vädret snabbt karaktär och vinden friskar i från sydost. Det är helt ok för oss! I november brukar ändå småfåglarna sluta sträcka redan innan kl 11. Tack vare vinden blir det bra fart på sjöfåglarna och nya flockar kommer hela, hela tiden. Vinden är rätt och det har rimligen sammanfallit med kalluftsinbrott någon stans över norra eller östra delen av Östersjön för mängder av flockar med vigg, alfågel, smålom, svärta, snatterand, dvärgmås, knipa, småskrake etc etc passerar mot sydväst (allt längs sydsidan som vanligt förstås). Bara 4 timmar av sjöfågelsträck (jag måste sluta kl 14 enligt standardiseringen) gav bland annat småskrake 1480, knipa 667 (nytt dagsrekord för FBO), alfågel 166 (mycket hög siffra för FBO), tretåig mås 1, svärta 335, snatterand 119, smålom 265, dvärgmås 120, skärsnäppa 3, vigg 735 (nytt dagsrekord för FBO) och 570 skrattmåsar (en hög siffra för att vara november) i härliga, täta flockar. Att det är bra småfågelsträck på morgonen och sedan bra sjöfågelsträck samma dag är ovanligt!

 

20/11 Årets sista dag och det ligger faktiskt snö på morgonen när jag vandrar ut mot Nabben. Kallt, klart och en del snö över i princip hela Skåne under natten. Det borde kunna sätt fart på lite ormvråk och röd glada (båda med låga antal nästan hela november). Mja, det blev inte riktigt den lavin jag hoppats på. En del flockar med röd glada ( i princip bara adulta som vanligt så här sent på säsongen) och totalt 132 ex sträcker ut under dagen. Av ormvråk blir det (tyvärr) bara 207 ex och det imponerar inte. Det blir nästan aldrig höga siffror i november för den arten. Tre fina, täta flockar med tofsvipa passerar på hög höjd (arten är normalt nattsträckare och det är inte många flockar per höst i Falsterbo som verkligen sträcker ut dagtid) och två flockar med spetsbergsgås förnöjer också. Årets sista bokförda fågel i Falsterbo blir röd glada när en flock på 6 adulta tillsammans lämnar landet.

Försmädligt att Öland nu också klår oss på skrikörnar.

 

Nabben 20 nov 2022. Foto: Mattias Ullman

 

 

Foto: Mattias Ullman

Ung fjällvråk förbi Fyren. Totalt 510 ex under hösten gör att den negativa trenden fortsätter. Fjällvråken är mycket beroende av god gnagarförekomst under häckningen och det är mycket länge sedan vi hade ett riktigt bra år

 

 

Foto: Mattias Ullman

Spetsbergsgås på sträck. En familj, med en adult först. Arten är en av ganska få riktigt nordliga arter som det tycks gå riktigt bra för för närvarande

 

Foto: Mattias Ullman

Blå kärrhök, hane. I likhet med stenfalk sträcker de gamla hanarna sist (av de olika kategorierna) på säsongen.

 

Foto: Mattias Ullman

Domherrar på sträck. Domherre, liksom korsnäbbar och trastar är några av de arter som kan räknas i högre antal från t.ex. Kolabacken eller Fyren vid Falsterbo, eftersom de passerar på lägre höjd och mer koncentrerat där.

 

Foto: Mattias Ullman

Jorduggla rastar på Nabben. Den flög ut över havet några hundra meter, men bestämde sig sen för att chilla på fastlandet i stället.

 

 

Foto: Mattias Ullman

Blandflock med vitkindade gäss, ringduvor, björktrastar och några kajor på väg mot Danmark.

 

Foto: Mattias Ullman

Större och mindre sångsvan blandar sig ofta under sträcket.

Spread the love