21 januari, 2023

Tjäderrapport från SkOFs Skogskommitté

Skogskommittén ägnade mycket tid under 2022 till att kartlägga den aktuella förekomsten av tjäder i landskapet. Det gångna årets arbete har nu resulterat i en färdig rapport som finns att ladda ner här. En kortare sammanfattning följer nedan.

 

BirdLife Sverige har utarbetat en livsmiljömodell för tjäder och vi använde resultat från denna för att peka ut var i Skåne det fortfarande finns områden som kan vara lämpliga livsmiljöer för tjädern. Modellen utgår från de krav som arten har på sin miljö och resulterar i en karta med information om var det finns lämpliga tjädermiljöer i landskapet. Dessa enligt modellen lämpliga tjädermiljöer har vi besökt under våren 2022 och inventerat på förekomst av tjäder eller tjäderspillning.

 

Totalt pekade modellen ut 43 tjäderlämpliga områden i Skåne. Av dessa områden har vi besökt 30. I sexton av de besökta områdena fann vi förekomster av tjäder. Dessa tjäderlämpliga områden är koncentrerade till norra Skåne. Resultat från SkOF:s Atlasinventeringar i Skåne på 1980- och tidiga 2000-talet samt återkommande tjäderinventeringar under perioden 2002–2022 i Örkelljunga kommun tyder på att endast ca 20 % av tjäderbeståndet som fanns i Skåne på 1980-talet finns kvar idag. Denna återstående population är en gles randpopulation som bara har tillgång till fragmenterade habitat. Vi konstaterade också att livsmiljömodellen är ett effektivt instrument för att rationellt inventera tjäderförekomst i större landskapsavsnitt.

 

Ska tjädern finnas kvar i Skåne måste två faktorer vara uppfyllda; att det finns tjädrar och att det finns ett landskap som har de förutsättningar som behövs för att hålla en rimligt stabil population. För att behålla tjädern i Skåne kommer åtgärder att behövas. Om skogsbruket och ansvariga myndigheter inte tar ett samlat landskapsövergripande ansvar för populationsspillran i norra Skåne, så kommer tjädern på sikt att försvinna från Skåne. Det pågår en accelererande landskapsomvandling i de skogar som är livsvillkoret för skogshönsen. Efterfrågan på skogsråvara styr stora delar av skogsarealens markanvändning till ensåldriga och ensartade skogar. Dessa är i allt större utsträckning täta granskogar, olämpliga för tjäder. Stora delar av landskapet i norra Skåne har inte längre lämpliga biotoper för tjäder kvar, något som också avspeglar sig i utfallet av livsmiljömodelleringen.

 

De områden som pekats ut som lämpliga tjädermiljöer av modellen och där förekomst av tjäder noterats är återstående spillror av tidigare mycket större sammanhängande områden med tjädervänliga marker. Det är inte tillräckligt att skogsbruket enbart tar hänsyn till tjäderlekplatser. Tjädern behöver blåbärsrika, helst talldominerade äldre (> 50 år gamla) blandskogar med inslag av sumpskog, myr och kantzoner mot mossar. Skogen bör inte ha fragmenterats genom hyggen eller vara utsatt för mycket störningar.

 

I det följande arbetet avser vi att

  • Söka samverkan med Länsstyrelse, Skogsstyrelse och markägare för att diskutera förebyggande artskydd i de tjädervänliga miljöer vi belagt och i detta anlägga ett landskapsperspektiv.
  • Följa upp avverkningsanmälningar och agera för artskydd i de aktuella områdena.
  • Under våren 2023 komplettera med inventering i de av modellen utpekade områden som inte besöktes 2022.

 

SkOFs Skogskommitté

 

Spread the love